Rozvoju Solivarov bráni pretrvávajúca hrozba konkurzu na návrh FNM

13.12.2005 Prešov

Bratislava 13. decembra (TASR) - Namiesto boja s konkurenciou sa akciová spoločnosť Solivary vyčerpáva v sporoch s Fondom národného majetku (FNM) SR. Ten nep...
Bratislava 13. decembra (TASR) - Namiesto boja s konkurenciou sa akciová spoločnosť Solivary vyčerpáva v sporoch s Fondom národného majetku (FNM) SR. Ten nepristúpil ešte v októbri tohto roka na návrh dohody v sporných veciach, ktorý predostreli Solivary, a naďalej tlačí tento podnik do konkurzu.

Ako ďalej na dnešnom stretnutí s novinármi uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Solivary Karol Andrášik, fond neakceptoval ich návrh na urovnanie sporu, na základe ktorého by FNM získal 200 miliónov Sk. \"Mienime mať korektné vzťahy s FNM. Ten však na náš návrh nepristúpil, ale zároveň nepodal ani vlastný. Pohľadávku voči nám zaradil do balíka, na ktorý vypísal súťaž, \" tvrdí hovorca 1. garantovanej, ktorá ovláda Solivary, Ján Zach. Uvedeným návrhom chcela 1. garantovaná vyriešiť aj spory, ktoré má s FNM vo vzťahu k Nováckym chemickým závodom (NCHZ).
Hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová v reakcii pre TASR uviedla, že dohoda, ktorú navrhla 1. garantovaná, bola pre fond absolútne neprijateľná. \"Naša pohľadávka voči tejto spoločnosti predstavuje okolo 1 miliardy Sk, \" konštatovala Lesajová. Predmetom sporu samotných Solivarov s FNM je pohľadávka, ktorej suma s príslušenstvom predstavuje asi 540 miliónov Sk. Návrh na vyhlásenie konkurzu koncom októbra zamietol Krajský súd v Košiciach, v súčasnosti sa spis nachádza na Najvyššom súde SR.
Skutočnosť, že nad Solivarmi neustále visí hrozba konkurzu, znemožňuje podľa Zacha podniku štandardne fungovať. Podľa člena predstavenstva Solivarov Ivana Hanica majú kvôli konkurzu zastavený prístup k financiám, či už od bánk, z eurofondov alebo štátnym zákazkám. Asi 700 miliónov Sk by spoločnosť potrebovala na dobudovanie perspektívneho ložiska soli v lokalite Zbudza pri Michalovciach. \"Banky prisľúbili úvery až vtedy, keď sa vyrieši konkurz, \" dodal Hanic.
Hlavným predmetom činnosti spoločnosti Solivary je vyhľadávanie a prieskum ložísk kamennej soli, jej príprava a dobývanie, zušľachťovanie soli a výroba produktov na báze soli. Podľa Andrášika podnik uzatvorí tohtoročné hospodárenie so stratou, na budúci rok očakáva zisk zhruba 15 miliónov Sk. Spoločnosť je podľa neho životaschopná, s ročným obratom okolo 320 až 340 miliónov Sk. Ročne vyprodukuje asi 100 000 ton soli, pričom sa jej na Slovensku spotrebuje asi 300 000 ton. Zamestnáva asi 200 pracovníkov.
 

Vyberte región